Colombia

Colombia

caldas colombia coffee

Για την ιστορία…

Στην περιοχή του Caldas και στον δήμο Palestina  (περιοχή με εδάφη ηφαιστειακής προέλευσης με βέλτιστο μικροκλίμα για παραγωγή καφέ) κυριαρχεί η ποικιλία Poema Specialty, που αποτελεί μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία από έναν νέο παραγωγό τον Sebastian Munoz, που απέκτησε το  αγρόκτημα El Poema το 2016, προϊόν κληρονομιάς του πατέρα του, με όνειρο να φτάσει  τη δραστηριότητα του καφέ σε ένα άλλο επίπεδο.

Ο καφές El Poema παράγεται κάτω από αυστηρά πρότυπα ποιότητας, με ειδικές τεχνικές συγκομιδής (οι οποίες εξασφαλίζουν την τελική ομοιομορφία του προϊόντος), με παρατεταμένο έλεγχο της διαδικασίας ζύμωσης (η οποία εγγυάται την αποτελεσματική ανάπτυξη αλκοολών, την ενίσχυση της οξύτητας, τη γλυκύτητα, το πλούσιο σώμα και φρουτώδεις γεύσεις), εξασφαλίζοντας μια καθαρή παραγωγή με μηδενική μόλυνση από το νερό. Συγχρόνως, χάρη στις μεθόδους επεξεργασίας Honey, Νatural και Washed, επιτυγχάνεται στο τέλος ένα ομοιόμορφο διαφοροποιημένο προϊόν στο φλιτζάνι καφέ, με έντονα επίπεδα οξύτητας, γλυκές φρουτώδεις νότες και ισορροπημένο σώμα που εγγυώνται μια ιδιαίτερη εμπειρία στον ουρανίσκο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣNATURALHONEYWASHED
ΦΑΡΜΑEl PoemaEl PoemaEl Poema
ΠΕΡΙΟΧΗCaldasCaldasCaldas
ΠΟΙΚΙΛΙΑCaturra & VariedadCaturra & VariedadCaturra & Variedad
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑNaturalNatural & Red HoneyWashed
ΥΨΟΜΕΤΡΟ1400-1450m1400-1450m1400-1450m
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣSebastian MunozSebastian MunozSebastian Munoz
ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛΦράουλα, Αμύγδαλο, Stone Fruit, Καραμέλα, ΚεράσιΚαραμέλα, Σοκολάτα, ΜέλιΡοδάκινο, Passion Fruit,Εσπεριδοειδή , Λεμόνι & Lime
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣΟκτώβριος/ΝοέμβριοςΟκτώβριος/ΝοέμβριοςΟκτώβριος/Νοέμβριος

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΦΕ

colombia-natural

Ξηρή Επεξεργασία (natural process)

Η ξηρή επεξεργασία (natural process) είναι η πιο παραδοσιακή μέθοδος, όπου τα κεράσια του καφέ απλώνονται σε  “κρεβάτια” κάτω από την ήλιο για ένα χρονικό διάστημα 2-4 εβδομάδων. Όσο στεγνώνουν, τα κεράσια ανακατεύονται  συχνά, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ανεπιθύμητων γεύσεων.

Όταν η φλούδα και ο καρπός έχουν πλέον στεγνώσει, αφαιρούνται από τον κόκκο, συνήθως με το χέρι. Οι καφέδες που έχουν υποστεί ξηρή επεξεργασία τείνουν να έχουν πιο γεμάτο σώμα και περιορισμένη οξύτητα σε σχέση με τους πλυμένους καφέδες, καθώς και πιο γήινη γεύση. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πιο φρουτώδη γεύση, κάτι που συχνά συναντάμε και στους πλυμένους καφέδες.

Η ξηρή μέθοδος επεξεργασίας δεν είναι εύκολο να γίνει σε περιοχές με υψηλή υγρασία ή βροχές γιατί θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα  και προτιμάται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Κολομβία η Βραζιλια και η Αιθιοπια.

Washed

Στην washed επεξεργασία οι καρποί αμέσως μετά την συγκομιδή ρίχνονται σε δεξαμενες νερού για 16 έως 36 ώρες όπου γίνεται διαχωρισμός μεταξύ βυθιζόμενων και επιπλέοντων καρπών και αφού πλυθούν οδηγούνται σε ένα μηχάνημα που σπάει το εξωκάρπιο και διαχωρίζει το κέλυφος από τον καρπό μαζί με την πούλπα και το ενδοκάρπιο.

Έπειτα ο καρπός μαζί με την πούλπα και το ενδοκάρπιο πέφτουν σε δεξαμενές όπου αφήνονται για καποιες ώρες  για να γίνει ζύμωση και η πούλπα να διαχωριστεί από το το ενδοκάρπιο και τον κόκκο. Συνήθως η διαδικασία  αυτή γίνεται με την προσθήκη νερού. Μετά το τέλος της ζύμωσης ο καρπός πλένεται (τελευταία χρησιμοποιούνται μηχανές για μειωμένη χρήση νερού) ώστε να καθαριστεί η πούλπα και ύστερα απλώνεται, με τον ίδιο τρόπο όπως η ξηρή μέθοδος, να στεγνώσει.

Τέλος, ακολουθεί η απομάκρυνση του ενδοκάρπιου με μηχανές αποφλοίωσης  ώστε να μείνει μόνο ο κόκκος.

colombia-washed
colombia-honey

Honey

Στην Honey επεξεργασία η μέθοδος είναι ίδια με την ‘washed’ μέχρι το σημείο που γίνεται ο διαχωρισμός του κέλυφους με τον υπόλοιπο καρπό. Εδώ αντί να γίνει ζύμωση και απομάκρυνση της πούλπας, ο καρπός πηγαίνει κατευθείαν για ξήρανση μαζί με την πούλπα  όπου αφήνονται σε “κρεβάτια”, για να αποφευχθεί η μόλυνσή τους από το έδαφος.

caldas-map-down

Βρείτε την ποικιλία Colombia στο πλησιέστερο κατάστημα Coffee Lab!