Για την ιστορία…
H Santa Barbara είναι ένα από τα 18 τμήματα στα οποία χωρίζεται η Ον-
δούρα. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα
και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στη χώρα. Η Ονδούρα
προσφέρει ένα προκλητικό περιβάλλον για την καλλιέργεια του καφέ. Ενώ
έχει τροπικό και εύκρατο κλίμα με μεγάλα υψόμετρα ο συνδιασμός με την
έλλειψη πλούσιου ηφαιστειακού εδάφους και υψηλής υγρασίας προσθέ-
τουν πολυπλοκότητα.
Ο Don Santos Sagastume Enamorado είναι ο ιδιοκτήτης του Finca El
Zapote, που βρίσκεται στο El Dorado. Το El Zapote αναφέρεται σε το-
πικό φρούτο, σαποτέ ή σόα-παπλ. Ο Don Santos είναι ένας παραδο-
σιακός καλλιεργητής καφέ και έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτό.
Μετά την απώλεια της συζύγου του και χωρίς τη στήριξή της, που προ-
στέθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην προχωρημένη ηλι-
κία, μείωσε την έκταση του καφέ του από δέκα σε τέσσερα εκτάρια πριν
από μερικά χρόνια.
Καλλιεργεί διάφορες ποικιλίες όπως το Parainema, το Lempira ή το Ihcafe
90, και τις διατηρεί ξεχωριστές. Αυτή η στρατηγική του δίνει την ευκαιρία
να εντοπίσει εξαιρετικά φλιτζάνια και να τα πουλήσει ξεχωριστά έναντι πρι-
μοδότησης. Τα τελευταία χρόνια, ο Don Santos έχει επίσης ασχοληθεί με
την καλλιέργεια αβοκάντο για να διαφοροποιήσει το εισόδημά του.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | |
ΦΑΡΜΑ | Finca El Zapote |
ΧΩΡΑ | Honduras |
ΠΕΡΙΟΧΗ | El Dorado, Santa Barbara |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | Parainema |
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ | Fully – washed, sun – dried |
ΥΨΟΜΕΤΡΟ | 1.500 m.a.s.l. |
ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ | Σοκολάτα γάλακτος με νότες λουλουδιών και μήλο |